Защо оптимизацията за Google не е нито много лесна, нито супер трудна?

Защо оптимизацията за Google не е нито много лесна, нито супер трудна?

Какво трябва да знаем за нея?

Всеки оптимизатор, който се е занимавал с тази дейност и в момента се занимава ще се съгласи, че това е доста трудоемък процес. Причината е, че с появата на ъпдейтите, автоматизираните методи (които преди бяха „вървежни“) спряха да работят и сега ръчния труд – като писането на статии, линк билдинга и т.н. са от най-голямо значение.

Тази ниша е изключително добре заплатена, което е голямо предимство за seo оптимизаторите, но в същото време скъпо струваща услуга за някои фирми. Техните собственици постоянно си задават въпроса защо цените са толкова високи, а от своя страна оптимизаторите им обясняват, че това е много, много труден, сложен процес и т.н. В този смисъл донякъде са прави, но само донякъде!

Оптимизацията за Google не е някакъв изключително сложен процес, но е вярно, че е трудна за правене.

Защо ли?

Самия факт, че има над 200 фактора, които оказват влияние на класирането и с които един seo оптимизатор би следвало да се съобразява, говори само по себе си за сложността на оптимизацията. Естествено, тези фактори са със различна тежест като оптимизаторите наблягат най-вече на тези с по-голямата, въпреки, че се стараят да спазват колкото се може повече фактори.

Един добър seo оптимизатор трябва също така да спазва правилата наложени от Google за този процес, за да бъде избегната всяка възможност за наказание от ъпдейтите. Това усложнява процеса и го забавя. Ето защо, когато се говори за оптимизация – се обсъжда дългосрочен план, стратегия и се очакват резултати едва след няколко седмици или месеци.

Естествено, има и вариант, в който се постигат бързи резултати до 1 месец – но трябва да сте наясно, че после много бързо ще изчезнете от Google (особено след някой ъпдейт)…

Също така, за да стане човек професионален seo оптимизатор, той задължително трябва да придобие опит – а това се постига с времето. Пробват се различни техники като се намира подходящата и междувременно се изгражда ресурс, който помага при оптимизацията – като за неговата поддръжка също е необходимо направата на инвестиция (парична и труд).

Това означава поне 1-2 години минимум заетост в сферата на оптимизация за Google, за да могат да се усвоят поне основните неща.

Ето защо излиза по-евтино един собственик на фирма да плати на професионалист, който да извърши оптимизацията за неговия сайт, отколкото той сам тепърва да губи време и да се учи.

Към цената за seo оптимизация освен труда, опита и „ноу-хау“ се прибавят и стандартните за всяка фирма разходи.
Сами виждате, че оптимизацията не е скъпа без причина, нали?

А защо не е чак толкова трудно направата й?

Не всеки един, но поне всеки 5-ти може да се научи да прави оптимизация. В интернет има предостатъчно базисна информация, която може да се използва първоначално. Останалото е практика и избор на правилна стратегия.

Естествено, това изисква много време и затова е много по-евтино да се намери човек, който да свърши работата, отколкото сами да се учите (ако нямате намерение да се занимавате професионално с тази дейност, разбира се).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Защо оптимизацията за Google не е нито много лесна, нито супер трудна?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *