16 интересни факта за Google

Няколко интересни факта за Google

16 интересни факта за Google

Google е най-използваната търсачка в света. Почти всеки, който иска да извърши някакво търсене в интернет, извършва това действие чрез тази търсачка. Освен това, когато някой каже „Потърси това в интернет“, той има предвид „Потърси това в Google“.

Повечето хора, които са проявили интерес относно успеха на интернет гиганта, вероятно знаят историята за Лари Пейдж и Сергей Брин и как двамата стъпка по стъпка от своя гараж, създават най-голямата компания – Google Inc.

Покрай търсачката, обаче не само историята е интересна, но и има доста любопитни факти свързани със нея. Ето някои от тях:

1.  Основната причина началната страница на Google да е толкова „гола“ се дължи на факта, че създателите не са знаели HTML и просто са искали бъз интерфейс. В действителност, беше отбелязано, че submit бутона дълго време е можел да се задейства единствено чрез бутона Return, за да се осъществи търсене.

2. Поради разпръснатостта на началната страница, ранните потребителски тестове показват, че хората просто си седят и гледат екрана. След минута бездействие, наблюдателят се намесил питайки „Какво става?“, за чийто въпрос получил отговора „Чакаме останалата част от него“. За разрешаването на този конкретен проблем… това недоразумение, надписа Google Copywright е бил поставен в долната част на страницата.

3. Един от най-големите скокове в използването на търсачката се дължи на въвеждането на подобрената проверка на правописа и на функцията „Може би имахте предвид…“. Това моментално удвоява трафика, но екипът на компанията водел някои интересни дискусии и относно това къде е най-добре да бъде позиционирана информация, получена от резултатите. Те открили, че поставянето под полето за търсене е най-ефективно.

4. Небезизвестният бутон „Чувствам се късметлия“ почти никога не се използва. Въпреки това, според проучвания е установено, че махането му по някакъв начин намалява търсенията в Google.

5.  Orkut е много популярен в Бразилия. Orkud е плод на въображението на един от многото интелигентни Google инженери, на който е била дадена пълна свобода да работи с нея, без да се налага да минава през обичайните процедури на Google за потребителския интерфейс, каквато е и причината да не прилича на приложение от Google. От компанията се опитват да подобрят Orkut , справяйки се със натоварванията, които се получават на места в системата.

6.  Знаете ли, че от Google правят промени често, но по малко?

7. Програмата за преводи на интернет гиганта GTranslate е най-голямата в света.

8. Те използват правилата за 20% / 5%. Ако най-малко 20% от хората използват тази функция, след това тя ще бъде включена. Най-малко 5% от хората, трябва да използват специално предпочитано търсене, преди да бъде добавено в „Разширени предпочитания“.

9.  Чрез потребителски тестове, от компанията са установили, че малък брой от хората са много типични за по-голямата част от потребителската база. Винаги се следи как хората използват дадена страница с резултати.

10. Името „Google“ е било избрано по погрешка. Основателите са направили правописна грешка, мислейки че изписват „Googol“.

11. Gmail е била тествана „вътрешно“ близо 2 години, преди да бъде пусната на пазара, за масово ползване. Те открили близо 6 вида email потребители и затова Gmail бил проектиран така, че да е удобен за ползване от всичките тези 6 вида email users.

12. От компанията следят активно feedback имейлите, които потребителите им изпращат. Електронните съобщения не попадат в някоя черна дупка. 🙂

13. Служителите са насърчавани да използват 20% от времето си в работа върху собствените си проекти. Google News, Orkut – и двете са примери за проекти, които са растели, благодарение на този модел на работа.

14. Когато се извърши търсене, целта е резултатът с отговори да бъде „върнат“ в рамките на 500ms.

15. Макар и компанията да си има GPlus, също използва и други популярни мрежи като Facebook и Twitter, например. И като стана дума…, първият пост на интернет гиганта в Twitter е бил:

“I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.”

…, което чрез бинарен код означава „Чувствам се късметлия“. 16. Козичките на Google – не, не е шега! Действително от Google си имат козички, които „поддържат зеленината пред G сградите на ниво“. Е, явно от най-голямата търсачка не обичат косачките. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
16 интересни факта за Google, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *