5 мита за SEO-то

SEO митове

5 мита за SEO-то

Всъщност, в тази ниша, свързана с SEO има доста неща, които никога не са работили или са „остарели техники“ – тоест преди са вършили работа, но сега не. И все пак, все още се намират хора, които дават грешни съвети, а някои потребители, които желаят сами да оптимизират сайта си им се доверяват напразно.

И в цялото интернет пространство, все пак има няколко мита, които се отличават и използват доста често.

1. Направете си сайт и той ще е видим – кой ще види сайта ви? Google? Друга търсачка? Някакви ботове? Може – но хора… едва ли! Ако създадете свой сайт, едва ли някой друг освен няколко бота ще го „прочетат“ (а понякога дори и те не го правят). Ето защо няма как да очаквате, че със създаването на сайта, потенциалните ви клиенти ще ви открият и ще генерират трафик и продажби за вашия сайт. Необходимо е най-малкото да оптимизирате добре самия него за търсачките, според съответните изисквания. И ако се наложи да използвате и външни действия (off-page seo), за да увеличите трафика към сайта си. Използвайки seo, вие ще го направите видим в търсачките – и също за хората!

2. Link Building е мъртъв!

Сериозно? А как тогава можете да се класирате в една „тежка“, силно конкурентна ниша? Защото това едва ли ще стане само с няколко статии!

3. „Google шпионира сайтовете чрез Google Analytics“

Всъщност, това е донякъде вярно. Разбира се, вероятно Google използва статистиките от аналитикса, но това не се отразява на класирането по принцип. Самият Мат Кътс не еднократно е подчертавал този факт нееднократно!

Тоест, няма как да очаквате като сложите код от Analytics, сайтът ви да се класира по-нагоре по определени ключови думи. Все пак, ако използвате забранени техники – като създаването на сателитна мрежа и др., тогава не е добра идея да записвате всичките тези сайтове с един профил.

4. Позиционирането не е важно. Важен е трафика.

Това също е половинчато вярно твърдение. Всъщност, как ще дойде трафик от търсачката (органичен), ако няма добро позициониране? Иначе, възможно е да има добро позициониране, но по думи, за които няма търсения и съответно не биха донесли търсения на даден сайт.

От друга страна големината на трафика зависи от конкретната ниша. Например, в някои ниши е възможно да се генерират милиони посещения месечно, благодарение на органичните резултати и доброто позициониране на определени ключови думи. При други категории, обаче е невъзможно да се постигне такъв трафик именно заради спецификата на самата ниша и 1000 посещения биха имали много голям ефект.

5. Социалните мрежи са новият „линк билдинг“.

Това не е вярно. Социалните мрежи не могат да заменят линк билдинга. Поне не към момента. Ефекта от лайковете и шерванията е малък или може да бъде и голям, но кратковременен. При линк билдинга, ефекта може да бъде голям и за дълъг период от време. Въпрос на техники и изпълнение.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
5 мита за SEO-то, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *