5 онлайн маркетингови стратегии за онлайн бизнес, които работят

5 онлайн маркетингови стратегии за онлайн бизнес, които работят

Стратегиите при онлайн маркетинга не са по-различни от традиционните маркетингови стратегии, когато става дума за цели и предназначение. И двата вида маркетинг имат за цел да увеличат популярността на  марката и разбира се да открият повече клиенти за дадената фирма.

Онлайн маркетинга или дигиталният маркетинг (както е по-известен), има редица компоненти, които покриват всеки аспект свързан със промотирането онлайн и създаването на съдържание за услуги и продажба на различни продукти. Тези компоненти могат да се комбинират заедно като по този начин сформират 5 основни стратегии, които могат да бъдат използвани във всеки вид онлайн бизнес – за получаване на по-голям трафик към даден сайт или за увеличаване на броя клиенти.

1. Маркетинг за търсещи машини

semSearch engine marketing (SEM) е първата онлайн маркетингова стратегия, която можете да използвате и тя има два основни компонента. Първият е SEO (Оптимизация за търсачки) и втория е PSA (Платена реклама в търсачките). Казано по-просто, SEO е метод, който може да Ви помогне за получаването на повече органични посещения от търсачките и то безплатно, докато чрез PSA метода, също можете да получите посещения от търсачките, но трябва да си платите за всяко едно посещение.

Тоест, целта на SEM е чрез използването на този компонент от онлайн маркетинга да получите повече посещения от търсещите машини – от органичното търсене или платените резултати, каквито има например в Google. Другият вариант е да внимателно проектирана PPC таргетирана кампания.

Как: За да получите повече посещения от търсачки като Google, например е необходимо да се уверите, че Вашия уеб сайт е оптимизиран добре. Някои основни неща, на които трябва да обърнете внимание са наличието на заглавия (titles) на страници, описания (descriptions)… Също така е необходимо да проверите скоростта, със която се зарежда Вашия сайт, дали Google авторството е налично (Google authorship), също така е редно да обърнете внимание на дизайна и структурата, от кои сайтове получавате линкове, колко често се обновява съдържанието на даден сайт, има ли наличие на ALT текст при изображенията (този текст се появява, когато даден потребител не успее да зареди изображението на дадена страница) и много други неща, които са важни.

Инструменти: Има  много инструменти онлайн и предназначени за инсталиране на Вашия компютър, които могат да се използват за анализ на един сайт. Има доста правила, които трябва да се спазват по отношение на оптимизацията, свързани със OnPage и OffPage SEO. Необходимо е съобразяването със всяко едно правило, защото това ще гарантира по-добри резултати.

Съвет: Имайте предвид, че ако правите промени по Вашия сайт със цел SEO, те няма да се вземат веднага в предвид от Google или другите търсачки. Трябва да имате търпение и да следите класирането на Вашите страници, които оптимизирате в Google Webmasters Tools (search queries report).

Ако сте се „нагърбили“ сами със задачата да правите оптимизация, имайте предвид, че няма инструмент (дори тези, създадени от Google), който да дава 100% информация за линковете, както и думите, по които Ви откриват в търсачките.

2. Мобилен маркетинг

mobile-seojpgС напредъка на технологиите и по-големите възможности за закупуване на телефон с „много екстри“, създадоха предпоставки за повишаване на употребата на смартфони от потребителите. Благодарение на това и търсенето в интернет през тези малки и удобни преносими устройства се увеличи в пъти през последните няколко години.

Увеличаването на трафика идващ от мобилни телефони съвсем не е за пренебрегване и добрите маркетолози знаят много добре, че е необходимо създаването на „мобилен маркетинг“, защото търсенията през мобилни устройства се различават до известна степен от тези при desktop компютритe.

Въпреки, че според Google мобилният маркетинг не е опция, използването на такъв е наложително в някои ниши. Според статистически данни, посочени от reliablesoft, потреблението на интернет през мобилните устройства потвърждава тезата, че Google не са прави.

Ето и какво сочат проучванията:

  • 3 от 4 мобилни търсения задействат последващи действия – това може да бъде проучване, посещение на магазин, телефонно обаждане за покупка на даден продукт/услуга или споделяне на дадената дума, бранд или продукт/услуга от уста на уста;
  • 75% от мобилните търсения се осъществяват следобед  или вечер;
  • 45% от мобилните търсения са целеустремени и са направени с цел вземане на крайно решение;

Каква е целта на мобилният маркетинг?

Да осигури на потребителите възможно най-добри резултати при търсене на Вашия сайт със помощта на мобилни устройства.

Как се постига тази цел?

Първо е необходимо да се уверите, че Вашия сайт изглежда добре (визуално), зарежда се и може да се използва безпроблемно чрез мобилен браузър. Тоест, трябва да има мобилна версия или най-малкото да е responsive. Освен това можете да предложите на потребителите приложения, които да изтеглят и инсталират на тяхното мобилно устройство и чрез които да зареждат Вашия сайт. Обикновено такива приложения могат да се качат, например в Google Play магазин.

Инструменти: Ако използвате система за управление на съдържанието като WordPress, лесно бихте могли да създадете приятелска мобилна версия, чрез използването на responsive темплейти или с помощта на плъгини. Един такъв полезен плъгин, който можете да използвате е например WP-Touch Pro.

Уверете се, че сте разбрали разликата между мобилна версия на сайт или responsive дизайн и използване на мобилно приложение. Мобилните приложения обикновено са различни за мобилните операционни системи като например iOS и Android, и трябва да намерите подходящ разработчик, който може да направи съответните приложения. Освен това, ако приложението не е инсталирано, то потребителите няма да виждат сайта Ви „мобилно“.

3. Content marketing

content-marketingМаркетингът на съдържанието е сърцето на всяка дигитална маркетинг кампания. След като имате добра основа (SEM), и добра платформа/сайт, който е лесно достъпен и с приятен дизайн, следващата стъпка е да предприемете действията, които са необходими за създаването на „разбиващо“ съдържание!

Съдържанието е това, което ще помогне за създаването на лоялна аудитория, която да коментира и споделя Вашето съдържание в социалните мрежи като google plus, facebook, twitter, linkedin и т.н. – а това е много важно за осъществяването на повече и по-добри продажби.

Каква е целта на контент маркетинга?

Казано с прости думи, целта е да се създаде висококачествено съдържание, което Вашите потребители искат да четат и което би могло да превърне обикновените читатели в купувачи или да ги предизвика да извършат определено действие (например абониране за информационен бюлетин, следване в социалните мрежи, участие в гласувания за анкета и т.н.).

Как може да се постигне това?

Преди създаването на съдържание (независимо дали става дума за статия, видео или изображение, опитайте се да помислите как това съдържание ще помогне на Вашите читатели или клиенти. Не създавайте съдържание водени от график за публикуване или пък, за да задоволите желанието си да имате съдържание. Имайте предвид, че полезното съдържание, което може да реши даден проблем е много по-полезно, отколкото 100 безсмислени статии, които са написани, просто за да има някакъв текст в сайта.

Само допреди няколко години, техниката на публикуване, на масови количества съдържание се използваше главно с цел подвеждане на търсачките, но тя вече не работи. Сега е по-важно качеството на текста, отколкото количеството и това определено има по-голям ефект и при позиционирането в търсачките.

4. Маркетинг за социални медии (SMM – Social Media Marketing)

social-media-marketingМаркетингът за социални медии е естествена следваща стъпка от стратегията за онлайн реклама на Вашия бизнес. След като успеете да създадете качествено съдържание за Вашия сайт, следващата стъпка е да го  разпространите. Един от най-добрите начини е чрез добре планирана SMM стратегия.

Каква е целта на Social Media Marketing-a?

Социалните медийни кампании трябва да имат поне две цели. На първо място чрез тях трябва да се спечелят колкото се може повече целеви (таргетирани)  последователи, които биха проявили интерес към съдържанието във Вашия сайт (нишата) и Вашия бранд. Второ, за да получите повече посещения от социалните мрежи, които в крайна сметка от потенциални клиенти, да се превърнат в реални такива.

Как се постига тази цел?

Чрез създаването на добро присъствие във всички големи социални мрежи като Facebook, Google plus, Twitter, Pinterest и др.), чрез обмен на полезна информация на регулярна основа, която би ангажирала хора, интересуващи се от Вашия уеб сайт и по-конкретно от продуктите/услугите, които предлагате.

Естествено, както навсякъде другаде и при реализирането на SMM план е възможно допускане на грешки, но въпреки това е желателно да се опитате избягвате такива, за да получите повече последователи.

Това не е лесен процес и провеждането на кампании за много социални мрежи отнена много време, но така работи онлайн маркетинга за бизнеса в наши дни и SMM е част от него, което означава, че трябва да се съобразявате, ако искате да постигнете добри резултати, повече продажби и верни последователи.

Добрата новина е, че трафика от социалните медии може да се конвертира и посетителите от тези източници да се превърнат в реални клиенти (въпреки твърденията, че този тип посетители обикновено не стават клиенти). За тази цел, обаче е необходимо време и отлични познания, които да използвате за управлението на присъствието в социалните медии. Ако нямате време или познания, има специалисти, които могат да се погрижат за създаването на SMM кампании.

5. Local SEO стратегия

local-seo

Локалното SEO е задължително условие за всяка една компания, която има физически адрес. Няма значение дали сте лекар, цветар, механик или търговец на дребно. Локалното SEO може да Ви помогне да откриете повече клиенти онлайн.

Каква е целта на тази стратегия?

Тя е повече от очевидна: получаване на по-високо класиране в търсачките, свързани със Вашата ниша. Когато хората търсят чрез long-tail keywords („дългоопашати“ ключови думи) с добавяне на място в заявката (например: „китайски ресторанти в София“), при наличието на добре направено локално SEO, Вашия сайт ще бъде сред първите резултати за това търсене.

Съвет за успешно Local SEO?

Необходимо е да следвате добрите SEO практики, свързани със оптимизацията за търсачки като цяло, както и стъпките за по-добро позициониране при търсене по място. Това Ви гарантира до голяма степен, че Вашия сайт няма да бъде наказан, защото той предоставя полезна, информативна и качествена информация, която решава проблем или е полезна за Вашите таргетирани потребители.

Други „канали“ за промотиране онлайн“?

В зависимост от типа бизнес, който имате има и други канали, където можете да представите своите продукти/услуги. Един такъв от тях, например е PPC рекламата в тематични сайтове. Можете да закупите рекламна площ, където да бъде поставен банер, чрез който да рекламирате Вашия продукт/услуга.

Друг метод за промотиране е чрез рекламна статия. Има много блогъри, а и собственици на големи сайтове, които предлагат подобна услуга. Една качествена статия, описваща добре Вашите продукти/услуги, може да доведе също доста клиенти.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
5 онлайн маркетингови стратегии за онлайн бизнес, които работят, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *