Най-бързият начин за индексиране на статия – за секунди!

Fast article index

Най-бързият начин за индексиране на статия – за секунди!

Хората винаги са обичали да четат качествени, полезни и увлекателни текстове. Има доста сайтове, които публикуват такива, но това от своя страна увеличава риска от кражбата им.

Да, дори и при текстовете има кражби – така наречения „копи-пейст“.

Има различни начини за вземане на чуждо съдържание. Например чрез RSS, при който съдържанието от даден сайт се извлича веднага след публикуването му, чрез други автоматизирани методи или чрез традиционният ръчен копи-пейст.

Ако Вашият домейн е стар и авторитетен и статиите се индексират много бързо, то по-скоро сайта на „копи-пейстъра“ ще пострада и ще бъде наказан от Google, но когато сте решили да направите нов сайт и да добавите уникално съдържание, изградено с много труд, бързото му крадене (особено, публикуването му авторитетни сайтове) би могло да Ви навреди сериозно и да Ви „помогне“ да получите незаслужено наказание от Google за текстове, които именно Вие сте писали или сте платили, за да напишат за Вашия сайт.

Повечето уеб мастъри прибягват до оплаквания към Google или използват различни инструменти, чрез които да открият в кои сайтове има копирана част или цялото съдържание от техните сайтове, за да помолят собствениците да махнат откраднатите текстове.

В много от случаите, обаче молбите не помагат. И накрая става така, че дадения авторитетният сайт пръв успява да индексира статията в Google и търсачката „обвинява“ първоизточника за копиране (под формата на наказание за дублирано съдържание).

Как да постъпите тогава? Как да индексирате текстовете си бързо, преди някой да ги открадне?

Има няколко начина да направите това, но един се отличава с изключителната си бързина и този метод е:

Чрез използване на „Submit URL“ – намиращ се в Webmasters Tools.

Този инструмент е предоставен от Google. Тоест, необходимо е да имате акаунт в Gmail и да сте логнати, за да можете да го използвате. Инструмента Ви позволява да въвеждате само до 1 url наведнъж. Можете да „събмитнете“ началната страница на Вашия сайт или някоя вътрешна страница – статия, която например сте публикували току-що.

Ето и как става това:

Отидете на страницата за submit url на Google

Google-submit-url

 1. В полето „URL адрес“ въведете линка към Вашия сайт или статия, който искате да бъде индексиран в Google бързо.
 2. Въведете капчата и натиснете бутона „Изпращане на молбата“.

Това е! Това са двете лесни стъпки, които трябва да направите, за да бъде индексирана Вашата статия или сайт моментално.

След като изпратите линка към дадената публикация за индексация, същия адрес, който сте въвели, го въведете във Google.bg и натиснете бутона „Търсене“. Готово – статията Ви вече присъства в индекса на Google – появява се като резултат в търсачката. Честито! 🙂

Няколко съвета:

 • Имайте предвид, че ако Вашият сайт е нов и до момента не е индексиран, ако използвате този метод ще бъде индексирана моментално само началната страница, но ще отнеме повече време, Google бота да открие останалите страници – освен, ако и тях не индексирате ръчно чрез използването на инструмента.
 • Не прекалявайте с употребата на „Submit URL“ – никой не обича да му досаждат – Google не прави изключение. Ако всеки ден поствате по 10, 50, 100 статии… не само, че ще отнеме твърде много време, докато индексирате ръчно всички статии, но и това може да Ви навреди. Затова бъдете умерени в използването му. И тук важи правилото, че „в малки количества нищо не е вредно, но в големи…, да!“.
 • Ако правите оптимизация на своя уеб сайт, дори и да използвате този инструмент на Google, то въпреки бързата индексация на дадена публикация, това може и да не се отрази веднага на позиционирането на Вашия сайт.
 • Индексирайте САМО статии от Вашия сайт – без външни. Не прекалявайте.

 

Бързото индексиране на статия е един от начините да се предпазите от кражба. Ако копираната статия, обаче е публикувана в авторитетен сайт и индексирана дори след Вашата, това може и да не навреди на самия сайт, а по-скоро да навреди на Вашия.

И все пак, има начин да предпазите съдържанието си и да покажете на Google, че Вие сте първоизточника. Как – очаквайте ръководството ни за авторство много скоро!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Най-бързият начин за индексиране на статия - за секунди!, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Comments (4)

 • Пано Кондоянис Reply

  fetch върши подобна работа. 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  декември 25, 2013 at 10:26 am
  • Katya Reply

   Така е. Съвсем мааалко по-бавничко е. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: +2 (from 2 votes)
   декември 25, 2013 at 2:47 pm
 • Теодор Захариев Reply

  Fetch върши добра работа и за вече индексирани URL адреси с малка промяна по тях, която искаме веднага да бъде прихваната от Google. 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
  април 2, 2014 at 3:02 pm
 • Йордан Манчев Reply

  Много полезен съвет и със сигурност ще се ползва 🙂 Възниква обаче въпросът – до каква степен може конкуренцията да се възползва и да ни навреди, събмитвайки големи количества от собствените ни линкове? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  юни 5, 2014 at 2:24 pm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *