Полезните текстове не са достатъчни!

Полезните текстове не са достатъчни!

В интернет постоянно се дават съвети от различни потребители за това как стойностното съдържание е важно за всеки бизнес. Твърди се, че тези, които се занимават със SEO оптимизация, копирайтинг или уебмастърите, които самостоятелно правят seo и пишат статии за своя сайт, трябва да предоставят качествени текстове, ако искат да получат линк и той да е качествен – такива текстове, които биха могли да решат даден проблем на потребителите. Това щяло да ги накара да споделят информацията с техни приятели, а техните приятели с техни приятели и така публикацията да се сдобие със социални сигнали, а и линкове – което е в полза на дадения сайт.

Това е вярно и наистина полезността е важна при оптимизацията. Полезните текстове, обаче, понякога не са достатъчни!

Нека вземем за пример някакъв сервиз за компютри. Да предположим, че сервиза разполага със сайт, където са представени услугите и блог, в който са публикувани различни съвети – например как се заменя обикновен хард диск с ssd като по този начин се увеличава скоростта на компютъра или пък как се прави профилактика на компютър и т.н.

В този блог могат да се споменат доста полезни трикчета и естествено да вмъкнете в текста, че клиентите могат да се възползват от сервиза и услугите, които се предлагат.

Полезните „трикчета“, публикувани под формата на блог постове със сигурност ще увеличат доверието на потребителите към вас, но дали те ще споделят вашите съвети? Или дори и да го направят – колко човека ще споделят съветите? Вероятно те ще изпратят линк към поста на свои приятели, които имат интереси, свързани със въпросния пост или ще го споделят в социалните мрежи, където много малък процент от хората в техните кръгове имат интереси, свързани със въпросната публикация, а имайки предвид колко бързо „потъват“ постовете в социалните мрежи, процентът на тези, които ще го видят и споделят или поне прочетат се стопява още повече.

Нека оставим настрана споделянията и да се върнем на примера за сервиза. Има много хора, които не знаят какво е ssd или дори, че има други операционни системи освен Windows. Ако погледнем нещата в по-общ план, каквато и да е услугата, понеже не знаят, че съответното нещо съществува, те няма как да го открият или потърсят. Дори и да си набавите няколко харесвания и споделяния, пак би било недостатъчно – особено, ако става дума за силно конкурентна ниша.

Могат да се изпишат много „полезни“ съвети, но подобни съвети вероятно са публикувани и в още 10 сайта (макар и с различен текст, пак ги има), то потребителя започва да губи интерес четейки едно и също и така от полезен, текстът се превръща в една голяма досада за потенциалните клиенти и те не само, че няма да се превърнат в реални такива и няма да споделят съдържанието така, че да го видят повече хора, но и ще се оглеждат за хикса, за да излязат по-бързо и дори няма да си спомнят, че са влизали във сайта Ви, ако попаднат на него следващ път.

Има много по-креативни методи, чрез които може да се постигне много по-голям ефект сред потребителите – те пак са свързани със използването на традиционните средства – клипове, статии и т.н., но направени по креативен, нетрадиционен начин.

„Нетрадиционен подход“ ще Ви помогне да постигнете вирусен ефект за Вашата публикация или видео клип (които са разположени в сайта Ви). Потребителите ще го споделят, защото им харесва, интересно им е, а не защото сте им решили проблема.

[hr toptext=““ size=“superTiny“ custom_size=““ hide_mobile_hr=“false“]

  Потребителите НЕ споделят реклами. Те споделят интересно съдържание!

[hr toptext=““ size=“superTiny“ custom_size=““ hide_mobile_hr=“false“]

Точно така! Потребителите предпочитат да споделят интересното съдържание. А то не е задължително да бъде полезно!

Дори и да напишете някое ръководство, полезен съвет и вмъкнете някъде в текста едно-две изречения за услугите, които предлагате, статията или видеото стават рекламни – и това се вижда от потребителите, поради което те не го споделят.

Ако, обаче в целият клип или текст потребителите изобщо не забележат, че става дума за реклама и чак накрая споменете за Вашата компания, това ще бъде в пъти по-ефективно. Те ще споделят, защото „креативното творение“ им харесва и няма рекламни call-to-action призиви, които да се натрапват по средата текста/видеото. Просто накрая има едно рекламно послание и името на дадената компания. Нетрадиционните реклами – било то текстови или видео имат и още предимства:

  • Когато потребителите харесат Вашата публикация или клип и се получи „вирусен ефект на споделяне“, то те ще се заинтересуват кой е автора. Кой е измислил този текст/видео и ще стигнат до Вашата фирма. Целенасочено ще стигнат до нея и ще разгледат предлаганите услуги, а това значително увеличава шанса да се превърнат във Ваши клиенти. Ето един много по-добър вариант, отколкото ако засекат името на компанията „вметнато“ някъде и просто го подминат, без да му обръщат внимание.
  • Друг плюс е, че интересното съдържание се споделя от много хора – независимо от нишата, в която са активни и от която се интересуват. Това дава шанс да превърнете дори и обикновените потребители, които не са потенциални ваши клиенти – в такива.

Например, ако предлагате мобилни услуги с обикновен, полезен текст или видео, ще привлечете само тези клиенти, които търсят алтернатива на сегашния мобилен оператор и искат да го сменят. Те ще потърсят и попадната на вашата компания чрез „полезните постове“ и вероятно ще ви препоръчат на няколко човека, но дотам! Ако, обаче успеете да създадете много интересна публикация/видео с вирусен ефект на споделяне, то дори и хора, които не са се интересували към момента от смяна на мобилния оператор, след като потърсят кой е автора на дадения клип, ще попаднат на Вашия сайт. И там, те ще видят, че има по-изгодни условия или интересни допълнителни услуги, които не са налични при останалите и ще искат да се възползват.

  • Освен, че ще достигнете до по-голям брой потенциални клиенти, нека не забравяме и ползата за SEO оптимизацията!

Представяте ли си да успеете да привлечете хиляди харесвания, споделяния и естествено линкове? Това не само, че е натурално и по-ефективно, но и инвестицията е много по-добра.

Естествено, създаването на нещо креативно не е никак лесно! Изисква се много време, а и креативни текстове/клипове се измислят много трудно, но затова пък и „плодовете на труда“ са много по-големи, в сравнение със обикновените полезни статии, решаващи проблем на потребителите.

Можете да създадете голямо количество полезни статии, но да постигнете в пъти по-голям ефект само със една креативна рекламна статия или видео. И така не само ще популяризирате своя бранд и ще си набавите много натурални линкове и социални сигнали, но и ще привлечете много повече клиенти и дори такива, които не са имали намерение да използват услуги, каквито компанията ви предлага, сега да решат, че искат да се възползват от някое ваше предложение.

Затова нашият съвет е да не наблягате на количеството съвети, а на качествените креативни материали, които да предизвикат масов интерес сред потребителите.

Трудно е, струва пари, но е много ефективно – заслужава си!

И в този дух, сме подготвили няколко креативни видеа, за които разбирате, че са рекламни чак накрая. 🙂

 1. Драма на живо – а вие бихте ли отишли след такова представление? Рекламата събра над 47 млн. гледания!

2. Кралската сватба – рекламата пусната 2 седмици, преди истинската сватба – над 27 милиона гледания.

3. Рекламата гледана над 67 млн. пъти – само за 2 месеца от публикуването й в YouTube!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Полезните текстове не са достатъчни!, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *