SEO термини – част 5

SEO термини – част 5

В предната статия, Ви запознахме със значението на понятието „търсеща машина“, тагове и т.н. В тази статия, някои от понятията са недотам свързани със SEO.

И така, вероятно сте забелязали, че всеки един сайт, който посещавате е разделен на части. Например, горната част, където е разположено логото на сайта, както и меню, се нарича хедър или оригинално на английски “header”. Вероятно сте забелязали, че както е изобразено самото съдържание, в част от сайтовете от лявата страна или от дясната има текстове, реклами и други подобни. Тази оградена част от сайта се нарича сайдбар, на английски “sidebar”. В един сайт е възможно да има наличие на Left Sidebar (сайдбар от лявата страна на сайта) и Right Sidebar (сайдбар от дясната страна на сайта). Някои сайтове разполагат и с двата sidebars. Що се отнася до долната част на сайтовете, вероятно сте забелязали, че там обикновено е има наличие на информация за контакт, връзки към други сайтове или бутони за социални мрежи (тип facebook, twitter, google+ и т.н.). Тази част от сайта се нарича футър „Footer“.

SEO Термини

SEO Оптимизация и SEO термини

SEM е абревиатура – първите три букви от Search Engine Marketing, в буквален превод – маркетинг за търсачки. Под това понятие разбирайте всичко свързано с действията, които са предприети. И по-точно Search-Engine Marketing е обобщено наименование за всички действия (SEO Оптимизация, платена реклама и друго), които са предприети с цел подобряване на позициите в търсачките по ключови думи и повишаване на посещаемостта на съответния сайт, за който са били извършени тези действия.

SEF е по-рядко срещано съкращение. Тази абревиатура е от Search-Engine Friendly и може да се преведе като „приятелски настроен към търсачки“. Подразбира се, но все пак да уточним, че главно това се отнася за сайтовете. По-голямата част от тях са приятелски настроени към търсачките, но все пак има и такива сайтове, които не са особено приятелски настроени към съответните търсещи машини.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
SEO термини - част 5, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *