SEO термини – част 1

SEO термини – част 1

Оптимизация на сайт от BGOptimisation - terms

SEO термини, използвани при Оптимизация за сайт

SEO оптимизация – наличието на такава е важно за един уеб сайт. Факт е обаче, че има много термини, които се използват, но един обикновен интернет потребител и потенциален клиент, който освен Google търсене и Фейсбук, не използва как да „браузва“ в други сайтове, едва ли е запознат с тези термини.

Обикновено, когато описваме услугите на нашите клиенти е наложително използването на тази терминология, но доста често нашите клиенти не знаят значението на тези термини и се затрудняват при разбирането на услугите, които им описване.

Именно за улеснение на нашите текущи, бъдещи и потенциални клиенти, сме изготвили един кратък списък с най-използваните термини в сео, които би трябвало да знае всеки един собственик на уеб сайт, за да е наясно с услугите, които му се предлагат и да може да ги разбира.

SEO  е съкратено от английското Search-Engine Optimization, което се превежда на български като „Оптимизация за търсачки“. В Оптимизацията за търсачки са включени действия, които спомагат за подобряване на класирането на даден сайт, в Google SERP.

Google SERP – това са органичните резултати, които се появяват при търсене по определена ключова дума в търсачката на Google. На всяка страница в Google се показват по 10 органични резултата, а самото странициране е от типа 1, 2, 3-та страница и т.н.

Органични резултати

Вероятно Ви се е случвало, когато търсите дадена информация в интернет да се появяват едни оцветени карета със сайтове, които съдържат ключовата дума, по която търсите? Е, всички резултати, които не са оцветени в разни карета са органичните резултати. Тоест тези, за които не е платено на Google да ги показва най-отгоре или най-отдолу в резултатите.

Ключова дума

Ключовата дума може да бъде една или няколко ключови думи, образуващи ключова фраза. Това всъщност е думата, по която търсите в Google.

Например, ако си търсите телевизор, който да закупите е логично да искате той да е и на достъпна цена. Следователно, когато търсите в интернет, вероятно ще напишете в търсачката „телевизори цени“, при което ще се появят резултати. Възможно е да има само органични (тоест натурални), но е твърде вероятно да срещнете и онези карета, с платени реклами. „телевизори цени“ е типичен пример за ключова дума/фраза, използвана при търсене. Може да опитате и с друга ключова дума като например „магазин за телевизори“. Това си е направо ключова фраза и съответно резултатите (органичните), а дори и платените, ще са различни (до голяма степен), тъй като използването на различни ключови думи означава две различни търсения.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
SEO термини – част 1, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *