Защо всеки бизнес има нужда от блог?

Защо всеки бизнес има нужда от блог?

Блогването не е само за блогъри. То е подходящо и за собствениците на бизнес, които имат фирмени сайтове. Всеки собственик на бизнес, притежаващ онлайн корпоративен сайт, независимо от типа – дали предлага стоки, услуги, има онлайн магазин, производител е или препродава стоки, то той трябва да поддържа собствен блог. Причините са много, но reliablesoft са се погрижили да изброят най-важните от тях и те със сигурност ще помогнат да си отговорите на въпроса „Защо трябва да поддържам блог?“.

Защо е необходимо наличието на блог?

Той е част от добре изградената контент-маркетингова стратегия и ако се използва правилно, резултатите (привличането на повече клиенти) ще бъдат налице много бързо. Ако помислите, всъщност блога е „лицето“ и „гласът“ на една компания и чудесен начин да достигнете до Вашите потенциални клиенти и да комуникирате директно с тях. Също така, блога е полезен, заради следните неща:

Свежо съдържание – една от най-важните причини, поради която е необходимо да поддържате блог към Вашия фирмен сайт е факта, че чрез него можете да добавяте свежо съдържание, а това от своя страна ще помогне за подобряване на позициите в търсачките (до известна степен) и ще накара хората (Вашите потенциални клиенти) да се връщат отново и отново във сайта Ви и да проверяват за нова и „свежа“ информация.

Съдържанието в един корпоративен уеб сайт обикновено е статично. Трябва да имате страници, описващи продуктите или услугите, които предлагате, нужна Ви е страница за контакти, чрез която потребителите да се свързват със Вас. Това е цялото съдържание, със което обикновено разполагат повечето фирмени сайтове.

Блогът ще поддържа уеб сайта активен и ще увеличи броя на страниците като това ще Ви донесе ползи в дългосрочен план.

Свежото съдържание е също така добро за SEO оптимизацията и отчасти е една от най-ефективните практики при оптимизацията за Google.

По-добро вътрешно линкване – вътрешното линкване е много важно за един сайт (отново ползите са свързани със SEO-то) и блога е един чудесен начин да направите „вътрешното линкване“ естествено, натурално.

Кръстосани продажби и повече продажби – с помощта на Вашия блог, можете да създадете нови нужди на Вашите текущи клиенти и да им продадете повече продукти (кръстосана продажба) или да ги убедите да закупят Вашите най-скъпи продукти.

Например, да кажем, че продавате различни видове безжична мишка. Една добре подготвена блог-статия за ползите от притежанието на безжична мишка и предимствата на даден тип, може да помогне на новите купувачи да осъзнаят, че трябва да получат безжичната мишка и похарчените 20-30лв в повече за закупуването й си струва.

Обслужване на клиенти – блога е друга форма на комуникация между вас (компанията) и клиентите. Можете да я използвате, за да отговорите на въпросите поставени клиентите, за да ги информирате и обучите за всичко свързано със услугите, които предлагате и да им дадете друг начин да се свържат и да взаимодействат с Вас, посредством блог коментарите.

Демонстрирайте опит – най-ценният актив на всяка компания са човешките ресурси и експертните познания и опит, които служителите на дадената компания притежават относно бизнеса и дейността на компанията. Блогът може да помогне компанията да демонстрира своята експертност пред широката аудитория. Можете да използвате блога, за да оставяте съобщения за Вашите потребители или да давате ценни съвети и помощ, вместо да рекламирате. Това може да е безплатно и по всяко време.

За социалните медии – за да успеете със социалните медии е необходимо да споделяте добро и качествено съдържание, свързано със дейността на компанията и Вашия блог може да бъде един от най-добрите Ви ресурси за тази цел. Комбинацията от контент маркетинг със солидна стратегия за социалните медии е това, което отличава успешните фирми, от фирмите, които се опитват да оцелеят онлайн.

Представяне на нови продукти и специални оферти – освен за подобряване на обслужването на клиенти  и „помощна функция“, блога е друг начин да благодарите на своите клиенти, предоставяйки им специални оферти или пък обявяване на нови продукти на пазара. Можете да използвате блога за публикуване на ексклузивна информация за новите Ви продукти или услуги, да откриете бета потребители, в зависимост от нишата и т.н.

Получаване на обратна връзка от клиентите – можете да използвате корпоративния си блог като среда за провеждане на анкети или въпросници, за да получите пряка обратна връзка с клиентите си. Не забравяйте винаги да давате стимули на хората, за да попълнят въпросника или анкетата, в противен случай активността ще бъде доста по-иска.

Повече трафик – ако стартирате и поддържате блога си правилно, блога може да се превърне в един от основните източници на трафик към корпоративния сайт.

Как да стартирате фирмен блог правилно

Фирмения блог не е същия като обикновен блог, в който блогърите пишат по темите, от които се вълнуват. При бизнес блоговете е по-трудно да се спечелят лоялни последователи, особено ако читателите не са клиенти или не са заинтересовани да станат такива на компанията. Ето защо е много важно да се подходи правилно.

Нямате нужда от добро съдържание – това е вярно, не нужно добро съдържание за корпоративния блог. Необходимо е страхотно съдържание! Вашият фирмен блог е огледало на опита и уменията, които може да предложи Вашата компания и това определено рефлектира върху публикуваното съдържание.

Всеки, който чете Вашите статии трябва да бъде една крачка по-близо до това да стане клиент или в противен случай е по-добре да спрете да мислите за създаването на блог.

Често срещана грешка, която се забелязва при собствениците на фирми е поддържането на блог само и само, за да имат такъв като за целта публикуват посредствено съдържание, закупено от копирайтъри. Резултатът е загуба на време, пари и в някои случаи това има отрицателно въздействие върху марката, услугите или продуктите, които предлага съответната фирма.

Това е инвестиция – мислете за Вашия фирмен блог като за дългосрочна инвестиция, а не краткосрочен инструмент. Както при всяка друга инвестиция и тук е необходимо да бъдете търпеливи и да следвате конкретен план с измерими цели, за да може Вашата инвестиция да бъде ефективна.

Не търсете евтини начини да публикувате съдържание, а се стремете да публикувате съдържание, което наистина е различно.

Добрия блог трябва да има лице – един блог се нуждае от лице. Читателите трябва да знаят кой стои зад блога, какъв е опита на автора и уменията, които той притежава, а също така и как да се свържат с него.

Приноса на служителите – вместо да купувате съдържание, защо не накарате служителите на компанията да допринасят за блога? Създаването на една политика, при която всички служители следва да допринесат веднъж месечно в блога чрез създаване на подходящо съдържание, свързано със Вашите продукти и услуги е добро решение. Темите могат да бъдат различни – нов проект, върху който работят или писане на статия за опита, който имат досега с поддръжката на клиенти…

Използване на Google авторство – то е тясно свързано със по-горния посочен съвет, свързан със необходимостта да се покаже лицето на Вашия блог. Добрите фирмени следва да бъдат крачка напред, чрез верифицирането на Google+ профилите за всички участници, които са писали в блога. Това не само ще допринесе за SEO-то на сайта, но и ще увеличи трафика при споделянето на статии и коментари в социалната мрежа.

Трябва да имате информационен бюлетин – блог и информационен бюлетин са две препоръчителни концепции. Имейл маркетингът има какво да предложи на бизнеса и блога е един фантастичен начин да увеличите своя имейл списък, естествено.

Уверете се, че отговаряте на коментарите – както вече споменахме, един блог е добър начин за осъществяване на комуникация с клиентите, което означава, че трябва да отговаряте на всеки коментар, направен от потребителите. Покажете на читателите, че Ви е грижа за това, което казват и че ще отговорите на техните искания. Накрая се уверете, че не публикувате спамърски коментари само и само, за да увеличите техния брой, а се концентрирайте само върху това, което има стойност за Вашите читатели.

Заключение

Блогът е много полезен инструмент за всеки бизнес. Най-голямата грешка е, че повечето компании създават блог без да имат стратегия за съдържанието или без да имат конкретно измерими цели. Те единствено поддържат фирмения блог, защото е добре да имат такъв или защото уеб дизайнерите са им казали, че имат нужда от блог опция за техния корпоративен уеб сайт.

Въпреки, че могат да бъдат получени и усвоени много от нещата, от които се съставя един успешен блог и да ги използвате и за Вашия, това в което трябва да се концентрирате най-вече е нарастването на броя последователи и лоялни читатели, взаимодействието с потребителя, а не просто повишаване на трафика и повишаването на позициите в търсачките.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Защо всеки бизнес има нужда от блог?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *