Значението на цветовете – част 1

Теория на цветовете

Значението на цветовете – част 1

Използването на цветовете в дизайна е много субективно. Това, което предизвиква една реакция в един човек, може да предизвика по-различна реакция при друг човек. Понякога това се дължи на лични предпочитания ,както и заради културна среда. Теорията на цветовете е наука сама по себе си. Проучване за влиянието на цветовете върху различни хора, индивидуално или в група е нещо, което се прави така, както хората градят своята кариера. И има много за научаване. Нещо толкова просто като промяна на точният оттенък или наситеността на цветовете може да предизвика съвсем различно усещане. Културните различия означават, че нещо, което прави хората щастливи и ги вдъхновява в една страна, може да бъде депресиращо за хората в друга страна.

cvetove

Тук ще представим значенията на различните „цветови семейства” и ще дадем няколко примера за това как цветовете се използват (с малко анализ за всеки).

Топли цветове

Топли цветове

Топлите цветове са червено, оранжево и жълто, както и вариациите на тези три цвята. Това са цветовете на огъня, падащите листа, на залезите и изгревите, и имат тонизиращ, страстен и положителен ефект.

Червено и жълто са двата основни цвята, оранжевото попада някъде в средата, което означава, че топлите цветове са наистина топли и не се създават чрез комбиниране на топъл с хладен цвят. Използвайте топли цветове за вашите проекти, за да отразите страст, щастие, ентусиазъм и енергия.

Червено (основен цвят)

Червен цвят

Червеното е един много горещ цвят. То е свързано с огън, насилие и война. Също така с любов и страст. В историята е бил свързан и с дявола, и с Купидон. Червеното действително може да има физически ефект върху хората, повишаване на кръвното налягане и учестяване на дишането. Доказано е, че може да подобри също и човешкия метаболизъм.

Червеното може да бъде свързано с гняв, но също така и да е свързано с важност (например червеният килим на предаванията с награди и събития със знаменитости). Червеният цвят също показва опасност (стоп светлините и знаците са червени и повечето предупреждения на етикетите са червени). Поглеждайки извън „запада”, червеното може да има различни асоциации. Така например, в Китай, червеното е цветът на благоденствие и щастие. Той може да се използва за привличане на добър късмет. При други източни култури червеното се носи от булки в сватбеният им ден. В Южна Африка, обаче, този цвят е цветът на траура. Червеният цвят също така бива свързан с комунизма. Червеното също така е станало цвят, асоцииран с информираността за спин в Африка, дължейки популярността си на „Червената” кампания.

По отношение на дизайна, червеното може да бъде мощен цветен акцент. Този цвят може да има огромно въздействие, ако се използва твърде много в дизайна, особено в най-чистата му форма. Това е чудесен цвят за използване, когато властта или страстта искате да бъде представяна в дизайна. Червеното може да бъде много гъвкаво и макар и с по-ярки версии, които са по-енергични и по-тъмни нюанси, които са по-мощни и елегантни.

Ето няколко примера

Сайт 1

Тъмните нюанси на червеното в този дизайн дават мощно и елегантно усещане към сайта.

Сайт 2

Истинските червени акценти се открояват срещу тъмния черен фон и дават мощно и високо класно чувство към сайта.

Сайт 3

Много ярките червени акценти в този сайт дават усещане за енергия и движение.

Сайт 4

Тъмночервеният цвят в този сайт, заради комбинацията си с гръндж елементи, изглежда по-скоро като цвета на кръвта.

Сайт 5

Тъмно червено, при комбинация с бяло и сиво, създава много елегантно и професионално впечатление.

Оранжево (вторичен цвят)

Оранжево

Оранжевото е много оживен и енергичен цвят. В своите заглушени форми, може да бъде свързан със земята и есента. Поради своята връзка с промяната на сезоните, оранжево може да представлява промяна и движение като цяло.

Тъй като този цвят е свързан с плодове със същото име, може да бъде свързан със здраве и жизненост. В проекти, оранжевото задържа вниманието без да бъде непреодолимо като червеното. Той често се счита за по-приятелски и гостоприемен, и по-малко натрапчив.

Примери

or1

Обръща се внимание на ярко оранжевият прозорец, както и на неговото съдържание, дори когато има други ярки червени елементи на страницата.

or2

Оранжевото се използва тук, в своето очевидно въплъщение, представляващо огън.

or3

Тъмно оранжево, когато се използва на фона, на лайм зелено, почти действа като неутрален и земен цвят тук.

or4

Оранжевото се използва, за да създаде приятелско и приветливо впечатление.

or5

Оранжевият акцент тук добавя много визуален интерес и привлича вниманието към призив за действие.

Жълто (основен цвят)

Жълт

Жълтото често се счита за най-яркият и най-енергизиращ от топлите цветове. Той е свързан със щастие и слънце. Жълтото също може да бъде свързано с измама и малодушие.

Жълтият цвят също е свързан с надежда, както може да се види в някои страни, когато жълти панделки са показани от семейства, които са имали близки във война. Жълтият цвят също е свързан с опасност, макар и не толкова силно колкото червеното.

В някои страни жълтото има много различни значения. В Египет, например, жълто се използва при траур. В

Япония представлява смелост, а в Индия, това е цветът на търговците.

В уеб дизайн проекти, ярко жълтото може да се възприема като чувство на щастие и радост. По-меките жълти цветове, обикновено се използват като полу-неутрални цветове за бебета (а не сини или розови) и за малки деца. Леко жълтото също дава по-спокойно чувство на щастие, отколкото ярко жълтото. Тъмно жълтите и златни нюанси, жълти понякога може да изглеждат старинни и да се използват в проекти, когато е желателно чувство за постоянство.

Примери

j1

Светложълтият хедър и графиките, използвани в този сайт придават усещане за енергия и позитивизъм.

j2

Светложълтото се използва почти като неутрално тук, в хедъра, комбиниран с ръчно рисувани илюстрации, които създават весело усещане.

j4

Яркият жълт слънчоглед напомня на посетителите за лятото в този сайт, както и в съчетание с антично-жълтият фон, създава усещане за домашен уют.

j5

Светложълтият хедър добавя малко допълнителна енергия към този проект.

Студени цветове

Студени цветове

Студените цветове са зелено, синьо и лилаво, често приглушени от топли цветове. Те са цветовете на нощта, на водата, на природата и обикновено са успокояващи, релаксиращи и донякъде сдържани.

Синият е единственият основен цвят, в рамките на „хладният спектър”, което означава, че останалите цветове са създадени чрез комбиниране на синьо с топъл цвят (жълто за зелено и червено за лилаво).

Зеленото поема някои от атрибутите на жълтото, а лилавото някои от тези на червеното. Използвайте студени цветове във ваши проекти, за да се получи усещане за спокойствие и професионализъм.

Зелено (вторичен цвят)

Зелено

Зеленото е много близък, земен цвят. Това може да представя ново начало и растеж. Също така означава подновяване и изобилие. Алтернативно зелено може също така да представлява завист или ревност, както и липса на опит. Зеленото има много от същите „атрибути” за успокояване като синьото, но също така и включва част от енергията на жълтият цвят. По отношение на дизайна, зеленото може да има балансиращ и хармонизиращ ефект и е много стабилен. Подходящ е за проекти, свързани с богатство, стабилност, подновяване и природата. Ярко зеленото е по-тонизиращо и живо, докато маслиново зеленото е по-представително от естествения свят. Тъмно зеленото е най-стабилен и е представител на охолството.

Примери

z1

Изключително приглушено зелено в този сайт, създава усещане за „много здраво стъпил на земята” и естествено усещане.

z2

Ярко зеленият цвят в хедъра на сайта, смесен с мотив листа, създава много естествено и жизнено чувство.

z3

По-маслиновият тон зелено в този сайт, дава натурално усещане, което е много подходящо за съдържанието.

z4

По-яркото и по-ретро изглеждащо зелено в този сайт, му придава много свежо и енергично чувство.

z5

Друго маслинено зелен сайт с много естествено чувство.

Източник: SmashingMagazine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Значението на цветовете - част 1, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *