Как да изчислим печалбата от сайт

Как да изчислим печалбата от сайт

Имате сайт – колко ще печелите?

За собствениците на онлайн бизнес

Как желаещите да се занимават с интернет бизнес, могат да направят „груби сметки“ за прогнозната печалба на техния сайт.

Как да разберете колко можете да спечелите от своя сайт?

Има доста начини за монетизиране при интернет бизнеса. Един вариант е направата на фирмен сайт, чрез който да се промотира офлайн продукт. На базата на процента от уникалните таргетирани потребители, които влизат в сайта и правят запитване или поръчка, може да се изчисли, например доколко приходи се натрупват във фирмата, благодарение на него. Втория вид монетизация е чрез предлагането на афилиейт продукти. Ако сайта Ви е високо посещаем, не означава, че афилиейт продуктите поставени там във Вашия сайт ще се продадат. Избора на подходяща ниша е много важен. Например, ако в сайт за козметика поставите афилиейт банери за продажба на мъжки елегантни обувки е логично да не получите печалба. Ако, обаче имате сайт за Козметика и продавате козметични продукти чрез афилиейт, вероятността да получите добра печалба е голям.

Третият начин е и най-популярния сред методите за монетизация на сайт – чрез PPC реклама. Има доста фирми, които предлага подобен вид услуга, разбира се една от най-добрите и добре заплатени програми, подходящи за собственици на сайтове е Google AdSense. При нея, спечелените пари могат да бъдат във валута евро или долар, които са най-предпочитаните чужди валути сред българите. За съжаление, AdSense не разполага с опция за валута – Български лев.

В Google AdSense, цената за 1 клик може да е от 3 цента, до 5 долара, в зависимост от нишата и показваните реклами. Другите фирми (български), предлагащи pay-per-click реклама предлагат цена за клик средно между 0.02-0.10лв. На базата тези показатели, както и наблюдения относно броя кликове за 1000 уникални посещения, може да се направи извод че осреднено, печалбата на от PPC реклами възлиза на близо 2 лв.

Но ако сега сте създали сайта и тепърва Ви предстои да го развивате, тогава как да изчислите колко би била възможната печалба?

Важно е да знаете при изчислението, че сайт, класиращ се на стр. 1 в Google и на 1-во място, получава средно между 56-57% от общия трафик за съответната ключова дума.

Прогнозната печалба може да се определи като се изчислят месечните търсения по ключови думи, за които сайта Ви се бори в търсачките. И техния сбор.

Пример:

Създали сте новинарски сайт. Поставили сте си за цел той да се класира по ключовите думи „новини“ и „новини от България“, на първа страница и първо място в Google. Колко бихте печелили на месец при осъществяването на поставените цели за класиране по тези ключови думи?

Начин, по който можете да проверите средно месечните търсения за ключова дума е чрез Google AdWords Keywrod Tool.
Според този инструмент, ключовата дума „новини“ има средно месечни търсения 3 350 000, а „новини от България“ – 6 600 месечни търсения. Прогнозните печалби при класирането на Вашия сайт в Google по тези две ключови думи на първа страница и първа позиция, се изчислява по следния начин:

[ (3 350 000+ 6 600) х 56% / 1000 ] х 2 = 3760лв

По същия начин, можете да изчислите приблицителната прогнозна печалба за сайтове на друга тематика, с други ключови думи.

При всички положения, ако не сте SEO специалист, ще имате нужда от фирма, която се занимава професионално със SEO Оптимизация, за да можете да постигнете желаните резултати. Дори и да не сте на първа позиция в Google, факта, че сте на първа страница по силно конкурентна ключова дума ще Ви гарантира сериозни печалби!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Как да изчислим печалбата от сайт, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *