Да си първи в Google може и да не донесе желания трафик!

Класиране в Google

Да си първи в Google може и да не донесе желания трафик!

SEO оптимизацията е процесът, който позволява да бъде класиран даден сайт на първа позиция в Google така, че да бъде видян от повече хора, да „докара“ повече трафик за съответния оптимизиран сайт и също така да спомогне за увеличаването на приходите, благодарение на таргетираната аудитория, посетила сайта, благодарение на търсачката.

Понякога, обаче, може и да се изненадате, че въпреки класирането ви на първа позиция, трафикът, който ще получите, може да е много по-малък от предвидения.

Как е възможно това?

Причината може да бъде в „грешното представяне на сайта Ви във търсачките“. Доста хора, базирайки се на интернет съвети решават да оптимизират сами своя сайт. Изискванията при оптимизацията за Google са толкова много, че това създава предпоставки за „отплесване“ и фокусиране изцяло върху SEO-то.

Това е много грешен подход! Не забравяйте, че целта Ви е да привлечете потребителите, а ако правите сайта си предимно за търсачките, а не за хората, то тогава ще се разочаровате от резултатите.

Къде може да бъде допусната грешка?

Когато потребителите направят дадена заявка за търсене, естествено се появяват 10 органични резултата на първа страница. Потребителите, обаче не отварят автоматично връзката от първия резултат. Те „скролват“ в рамките на няколко секунди из цялата страница в търсене на резултата, който ще привлече вниманието им.

А как може да бъде привлечено вниманието им?

В резултатите, това което е „извлечено“ като резултат е заглавие и мета описание – те могат да бъдат зададени ръчно (при използване на WordPress, има и готови плъгини за тази цел) като това, което почти всеки оптимизатор би ви казал е, че е хубаво ключовата дума да се съдържа и в заглавието, и в описанието.

В стремежа си да „набутат“ повече ключови думи или пък просто да „натъпкат“ някак си дадената ключова дума, уеб мастърите често измислят посредствени мета описания или безсмислени такива – без да им отдават особено голямо внимание.

За тях е важно, че в заглавието и описанието присъства тяхната ключова дума.

Именно това е основната им грешка! Точно тези заглавия и мета описания са много важни, но не чак толкова заради ключовата дума, а по-скоро заради смисъла и заради това дали в тях потребителят, който е направил дадено търсене, ще открие път към неговия отговор.

Например, ако потребителят направи следното търсене в Google „банки най-ниски лихви по кредит“, той вероятно ще иска да открие сайт, в който има списък на банките и сравнение на техните лихви. За него ще е по-лесно и удобно да намери именно такава информация, вместо да губи твърде много време прелиствайки от сайт на сайт.

Ключовата дума също е добре да бъде част от заглавието и описанието – нали все пак искате потребителя да Ви открива по нея? И все пак това не Ви пречи да конкретизирате и опишете по-добре страницата си чрез заглавието и описанието, за да може когато даден потребител попадне на резултата от Вашия сайт и прецени, че ще открие вътре информацията, която му е нужна, базирайки се на „резултата от SERP-a“, когато посети страницата, наистина да намери очакваната информация. В противен случай, това може да се отрази негативно на сайта Ви. А едва ли някой иска това.

Нашият съвет е да оптимизирате едновременно за хората и търсачките, а не само за „машините“. Така резултатът ще е максимално добър. Дори и да направите „убийствено SEO“, ако не направите необходимите анализи и проучвания, и не предоставите на потребителите това, което искат, няма да постигнете желаната възвръщаемост на инвестицията – било то в SEO или платена реклама.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Да си първи в Google може и да не донесе желания трафик!, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *