Google Търсене

Google Search – информация за търсачката

История за създателите на Google и самата търсеща машина

Що се отнася до търсеща машина, когато говорим за търсачка, първо се сещаме за Google Search.

Милиарди хора по света използват тази търсачка, но по-голямата част от тях вероятно не знаят историята на Google, а тя започва с основателите на търсещата машина – Лари Пейдж и Сергей Брин.

През 1997г никой не предполага, че двама студенти от Станфорд ще се превърнат в милиардери само в рамките на няколко години.

Повече за Гугъл ТърсенеОще при „хрумването“ им за идеята за създаване на търсачка, която да знае всичко (подобно на супер компютъра от Star Trek), те не разполагат с достатъчно пари. Единственото, което успяват да направят е да закупят няколко стари компютъра от университета, които да използват като сървъри. С течение на времето към търсачката започва да се проявява интерес от страна на рекламодатели, поради което бива създадена и програмата за рекламодатели Google AdWords. Въпреки това, опита на Лари и Сергей да продадат създадената от тях търсачка на Excite (популярна тогава компания на стойност 35 милиарда долара, създадена през 1994г) бива неуспешен. Цената, която искали студентите била 1 милион долара, но за собствениците на Excite, цената била твърде висока. Поради тази причина Пейдж и Брин свалили цената на 750 000 и въпреки това, търсачката им не била купена.

Все пак, двамата успяват да намерят инвеститор, който им написва чек за 100 000 долара, които да инвестират в своя проект. Сега, Google е на стойност близо 180 милиарда долара, а цената за акция на Excite през 2000г пада до 1 долар/акцията.

Съществуват няколко интересни факта и за началната страница на Google. Например, причината за изчистения и олекотен дизайн на началната страница на търсачката се дължи на факта, че когато за първи път пускат търсачката за използване от потребителите, Лари Пейдж и Сергей Брин не знаят как се пише HTML! Е, потребителите по онова време не са били запознати с този факт и чакали страницата да се зареди, тъй като мислели, че има още информация на нея.

Друг интересен факт е свързан с бутона „Чувствам се късметлия“. Бутон цели да улесни намирането на точната информация при търсене, от страна на потребителите. Въпреки това, почти не се използва. Причината, поради която все още не е премахнат е, че според потребителите, ако този бутон липсва, функционалността на търсачката ще намалее.

Има много интересни и забавни факти, около Google Търсене. По-важното е,че след близо 16 години от създаването й, двамата възпитаници на Станфорд почти са постигнали своята мечта за създаването на супер компютър, която да може да намира или отгатва всичко, което търсят потребителите. Успехът на търсачката, може би се дължи до известна степен и на програмите, собственост на Google Inc. като Google Chrome, Android, Gmail и т.н., чрез които се събира информация и се съставя профил на потребителите като това спомага за подобряването на алгоритмите и работата на търсачката.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Google Търсене, 5.0 out of 5 based on 2 ratings