Кои социални мрежи да използваме?

Social Networks

Кои социални мрежи да използваме?

Ако сайтът ви е англоезичен, то изборът на социални мрежи, които имат история, авторитет и др. важни качества, необходими при оптимизацията и увеличаването на популярността на даден сайт, е доста по-голям, отколкото при български сайтове.

Това е така, защото ако разполагате с български сайт, това означава, че съдържанието е на български – нещо, с което трябва да се съобразите при избора на социални мрежи. Тоест, трябва да изберете такива „социалки“, които освен с авторитет, да разполагат и с българска аудитория – български потребители, регистрирани там, които са активни във въпросната социална мрежа или поне споделят нейното съдържание. Макар и „българските потребители в чуждата социалка“ да са малко на брой – все пак там има такива, а ако са от вашата таргет група, то тогава не бива да ги подценявате.

Facebook – В България, има една социална мрежа, която е най-популярна. Това е Facebook. Хиляди българи ежедневно посещават Facebook и то неколкократно, прекарвайки доста време във профила си. Facebook позволява да рекламирате бизнеса си чрез тяхната рекламна мрежа. Другият вариант е да създадете fb страница или група, където освен публикуване на интересни неща, можете също и да се възползвате от възможността за безплатно рекламиране на Вашия бизнес – и то пред огромна аудитория. Разбира се, както при всяко едно нещо, тук също е нужно да се съобразявате с различни фактори, да притежавате определени умения и т.н., за да бъде успешна рекламата в социалната мрежа.

Това, което трябва да споменем е, че ефекта от „харесване“ и „споделяне“ на Вашия сайт във Facebook има ефект при оптимизацията. Въпреки, че е минимален, не бива да подценявате ефекта от реклама във Facebook, защото ползите са много.

Google plus – Google plus за кратко време успя да „привлече“ доста български потребители. В Google Plus са активни само определени групи потребители – не всички. Например, част от хората, които са активни в социалната мрежа са хора с ит професия –  уеб мастъри, seo специалисти, програмисти и т.н. При GPlus, ефекта от „+1“ и споделянията оказват по-голям ефект при класирането, отколкото при еквивалентните „Like“ и „Share“ на Facebook.

Twitter – twitter е третата по използваемост голяма социална мрежа в България. Все още не е набрала достатъчно „скорост“, но напоследък попадаме на доста активни български потребители. В бъдеще, може би twitter ще успее да се утвърди на българския пазар.

Tumblr – в tumblr можете да си създадете блог, където да споделяте интересни и любопитни неща и разбира се, да се сдобиете със линк. Сайта е авторитетен. Разполага с милиони активни потребители, които ежедневно публикуват по нещо интересно. Броят на бг потребителите не е голям, но за сметка на това често попадате на споделени „gif-чета“, статуси и т.н. оттам, нали?

Pinterest – този сайт също не изобилства от бг потребители, но това не пречи да сте активни и там. Неговото „развитие“ в България тепърва предстои, а и някой друг линк към Вашия сайт оттам не би навредил.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Кои социални мрежи да използваме?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *