Всичко за Колибри ъпдейта

Всичко за Колибри ъпдейта

SEO Оптимизация след Hummingbird

hummingbird-update

Google има вече и нов алгоритъм за търсене, който бе и официално обявен като използваем от търсачката, с цел да се сортира информацията, при търсене от страна на потребителите, а целта е да Ви бъдат показани точните отговори. Най-новият ъпдейт се казва „Hummingbird“ (в пр. бълг. „Колибри ъпдейт“), а ето и наличната до момента информация:

Какво означава „алгоритъм за търсене?

Това всъщност е технически термин, който открива точния резултат за Вашето търсене сред милионите такива. Например, ако търсите дадена рецепта, Google сортира информацията от милионите уеб страници, за да върне (под формата) на отговор това, което смята, че е най-подходящо за Вас, би отговорило на Вашето търсене и би Ви свършило работа.

Какво представлява „Колибри ъпдейт“?

Това е новият алгоритъм на Google, който Google използва с цел връщане на по-добри резултати.

Това означава ли, че т.н. PageRank вече е „мъртъв“?

Не. Всъщност, PageRank-а се нарежда сред 200-те най-значими и големи „съставки“ от т.н. „рецептата“ на ъпдейта Колибри. PageRank – важността на въпросните връзки към дадена страница, както и редица други фактори като например дали Google вярва, че една страница е с добро качество, думи (използвани в него), както и други параметри, оказващи влияние.

Защо ъпдейта се нарича „Hummingbird“?

От Google твърдят, че името идва от определението „бързо и точно“.

Кога стартира използването на „Колибри ъпдейта“?

От Google обявиха, че то е стартирало още през Август, но са обявили промяната в края на септември.

Какво означава, че „Колибри ъпдейт“ се използва в момента“?

Нека вземем за пример кола, която е създадена през 50-те години. Тя може би има голям двигател, който няма неща като например впръскване на гориво или пък не би могла да използва безоловни горива. Когато Google са преминали към използването на въпросния нов ъпдейт, те все едно са се отказали от стария двигател на „колата“ и са сложили нов. Тази „смяна“ е успято да се направи с такава бързина, така че никой изобщо не успя да разбере, че е имало такава.

Кога бе последният път, в който Google промени своя алгоритъма по този начин?

Такава голяма промяна се е случила през 2010 година последно, по-известна под наименованието „Caffeine Update“, но целта на този ъпдейт беше по-скоро промяна с цел събиране по-бързо на резултати, а не свързана със самото сортиране.Амит Сангал разказва, че в началото, когато се е включил към екипа на Google през 2001 година, тогава запоследно алгоритъма е бил до такава степен „драматично“ пренаписван.

Ами всички тези ъпдейти като например Панда, Пингвин или пък някой от останалите – те не са ли променили по някакъв начин алгоритъма?

Ъпдейти като Пингвин, Панда, както и други актуализации са променили части от стария алгоритъм, но не и целия. Мислете за това отново, например като двигател от кола, който е получил нов маслен филтър или има подобрена помпа. В случая, Колибри ъпдейта е чисто нов „двигател“, въпреки, че продължава да използва и някои от старите части като Panda and Penguin updates, например.

Новият „двигател“ използва ли стари части?

И да… и не. Някои от тях са просто много добри, тоест няма причина да бъдат премахвани. Други пък непрестанно биват заменяни. „Като цяло Колибри ъпдейта – казват от Google – е с нов двигател, построен от две вече съществуващи, а също и нови части, организирани по такъв начин, който да служи най-вече на търсенето днес, а не е създаден, за да служи за нужди от преди 10 години и за тогавашните технологии.

За какво естество „нова“ активност Hummingbird ще помага?

„Гласовото търсене“ е един от най-големите примери, които се дават от Google. Когато се говори за търсения, може да се окаже по-полезно те да са гласови.

Например, „Кое е най-близкото място до дома ми за закупуване на iPhone 5S“? Традиционната търсачка би се съсредоточила върху намирането на думи, намиране на страница, в която се споменават отделните думи „купи“ и „iPhone 5S“, докато целта на Колибри ъпдейта е да „влага“ смисъл при търсенето и да се фокусира върху значението на използваните думи. Той може да разбере също така и Вашето местоположение по-добре, ако разбира се сте го споделили със Google. Този алгоритъм може да разбере, че iPhone 5S, например е електронно устройство, което се предлага в онлайн магазин.

Наистина ли работи? „Преди и след“?

Не знаем. Няма начин да се направи разлика „преди и след“ въвеждането на Колибри ъпдейта.До момента разполагаме само със думата на Google, че Hummingbird подобрява нещата. Въпреки това, обаче, от Google са предложили няколо примера „преди и след“, които показват подобренията от Hummingbird.

Например, търсенето на “гражданите си плащат сметките си в доверени банки“ се използваше, за да изведе началните страници от сайтове на доверени банки, но сега ще трябва да извежда страници за плащане.

Възможно ли е това да навреди на Google?

Почти е невъзможно. Въпреки,ч е не може да се каже, че Google е станал по-добър, се знае, че Колибри ъпдейт (ако е използвал изцяло) от месец, то той не предизвика нито вълна от оплаквания, от страна на потребителите, нито, че резултатите изведнъж са станали по-лоши. Хората се оплакват, когато нещата се влошат, но обикновено не забелязват, когато нещата се подобряват.

Това означава ли, че SEO-то е мъртво?

Не, не е. В действителност, представителите на Google твърдят, че всъщност няма нищо ново или по-различно, за което SEO специалистите или пък издателите трябва да се притесняват. Ръководството е със същата позиция, казвайки, че най-важното нещо е оригинално и висококачествено съдържание. Сигналите, които са били от значение преди, пак ще си останат такива и след въвеждането на този алгоритъм. Колибри ъпдейта просто позволява на Google да обработва заявките по нов и по-добър начин.

Означава ли това, че е възможно да бъде загубен трафик от Google?

Ако нямате уеб мастърите нямат такъв към своите сайтове от последния месец, това означава, че Колибри ъпдейта е невредим за Вас. В края на краищата, той е пуснат още преди повече от месец. Ако имаше някакъв проблем, вече щеше да се е разбрало.

Като цяло, не е имало голямо възмущение сред издателите, че са загубили позициите си по важни за техния сайт ключови думи, което изглежда подкрепя изказването на Google, че това е по-скоро въпрос на заявка, а не за термини и т.н., които биха могли да причинят големи размествания в Google SERP.

„Но аз загубих трафик“?

Може би това се дължи на Колибри ъпдейта, но може и да е в резултат на някоя от другите части на алгоритъма, които винаги са се променяли или подобрявали. Няма как да се узнае точната причина.

Обобщението, което можем да изведем е, че в крайна сметка Колибри ъпдейта ще работи за подобряване на извежданите резултати от търсене, влагайки смисъл в думите, по които се търси и връзката помежду им. Това, обаче няма да засегне много собствениците на сайтове и няма да попречи за правенето на SEO. Факт е, обаче, че е оттук насетне ще са необходими много повече усилия и опит, както и качествено съдържание, за да се класира даден сайт, а такава услуга като „оптимизация“ ще могат да си позволят да предлагат единствено специалисти, а не и хора, които нямат почти никакъв опит в тази сфера.

Източник на информацията: searchengineland.com
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Всичко за Колибри ъпдейта, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *