Значението на цветовете – част 2

Значение на цветовете - част 2

Значението на цветовете – част 2

След като представихме първа част от „Значение на цветовете“, е време да ви споделим и другите цветове, както и тяхното значение, публикувани в SmashingMagazine.

Синьо (основен цвят)

blue

В Английският език синият цвят често е свързан с тъга. Той също така е широко използван за представяне на спокойствие и отговорност. Светлото синьото може да бъде освежаващо и приятелско. От друга страна, тъмно синия цвят вдъхва повече здравина и надеждност. Синьото се свързва още с мир и има много духовни и религиозни конотации в много култури и традиции (например, Дева Мария е изобразена като цяло с носене на сини роби).

Смисълът на синьото е широко засегнат в зависимост от точният нюанс и оттенък. По отношение на дизайн, точният нюанс на синьото има огромно влияние върху това как се възприемат вашите проекти. Светло синьо често е облекчаващ и успокояващ. Тъмно синьото е отлично за корпоративни сайтове или дизайни, където силата и надеждността също са важни.

Примери

bl1

Тъмно синият цвят използван при този дизайн създава чувство на надеждност, а по-ярките и светли нюанси го предпазват от усещането за спокойствие.

bl2

При този сайт, тъмносиният цвят създава професионално чувство, особено в комбинация с бял фон, но по-леките сини акценти добавят и малко по-голям интерес.

bl3

Яркото, синьо небе при този сайт създава едно младо и хип чувство, което подчертава червеникавите акценти.

bl4

Този сайт пък съчетава набор от различни нюанси на синьото, което му придава освежаващо усещане като цяло.

bl5

Леко, заглушено синьо се вижда в този дизайн, което създава усещане за спокойствие.

Лилаво (вторичен цвят)

lilavo

Лилавият цвят дълго е бил асоцииран с кралски особи. Той е комбинация от червено и синьо и поема някои атрибути и от двете. Свързан е с творчество и въображение също така.

В Тайланд, лилавото е цветът на траура и вдовиците. Тъмно лилавото е традиционно свързвано с богатство и кралски особи, докато по-светлото лилаво (като при лавандулата, например), се счита за по-романтично.

По отношение на дизайна, тъмно лилавото може да създаде чувство на богатство и лукс.

Светло лилавото е по-меко и е свързано с пролетта и романтиката.

liv1

Тъмната сянка, използвана тук поражда усещане за кралско наследство в лилаво, което е много подходящо за луксозни стоки от марка Aspey.

liv2

Светло и средно лилавото тук сработват добре, създавайки чувство за креативност.

liv3

По-яркото и червеникаво лилаво при този сайт, създава едновременно чувство за богат и енергичен вид.

liv4

Тъмно лилавият бекграунд тук води да увеличаване на творческото чувство цялостно за сайта.

liv5

Неутрални цветове

neutralni

Неутралните цветове често служат като фон в дизайна. Те обикновено се комбинират с акценти от по-ярки цветове, но също така могат да се използват и самостоятелно в дизайна, както и за създаването на сложни оформления. Значението и впечатленията на неутрални цветове са много по-засегнати от цветовете, които ги заобикалят, отколкото от топлите и студени цветове.

Черно

cherno

Черното е най-силният от неутралните цветове. От положителна гледна точка, той обикновено се свързва със сила, елегантност и формалност. Погледнато от отрицателната страна, може да бъде свързан със злото, смъртта и мистерията. Черното е традиционен цвят на траур в много западни страни. Той също така е свързан с бунта в някои култури, с Хелоуин и окултното.

Черният цвят обикновено се използва в по-резки дизайни, както и в по-елегантни такива. Може да бъде консервативен или модерен, традиционен или нетрадиционен, в зависимост от цветовете, с които се комбинира. По отношение на дизайна, черното обикновено се използва при типография и други функционални части, защото неутралитетен цвят. Черното може да направи по-лесно създаването на чувство за изтънченост и мистерия в дизайна.

Бяло

byalo

Белият цвят е в противоположният край на спектъра от черно, но както и черното, той може да работи добре с почти всеки друг цвят. Бялото често се свързва с чистота, добродетел. На Запад, обикновено бялото е цветът на булките, на техните рокли в деня на сватбата им. Той също така е свързан с производството и здравеопазването, особено с лекарите, медицинските сестри и зъболекари. Бялото е свързано с благост като ангелите например, често биват изобразяване именно с този цвят.

По отношение на дизайна, като цяло се счита за неутрален фон, който позволява други цветове в дизайна да изпъкнат. Може да помогне за придаването на чистота и простота, все пак е и популярен в минималистичния дизайн.

Бялото в дизайна също така може да обрисува зима или лято в зависимост от другите мотиви и цветове, използвани в проекта, които го заобикалят.

Сив цвят

sivo

Сивото е неутрален цвят и като цяло се счита за „готиният” край на цветовия спектър. Той понякога може да символизира лошо настроение или подтиснатост. Светло сивото може да се използва на мястото на бялото в някои проекти, а тъмно сивото може да се използва вместо черно.

Сивият цвят обикновено е консервативен и формален, но може да бъде и модерен. Понякога се смята и за цвета на траура. Сивото често се използва в корпоративни проекти, където формалността и професионализма са от ключово значение. Той може да бъде много сложен цвят. Чисто сиви са нюансите на черното, макар и някои нюанси на сивото да се отнасят за сини или кафяви оттенъци, при смесване. В дизайна сиви фонове са много често срещане, както и „сива” типография.

Кафяво

kafiavo

Кафевият цвят е свързан с пръст, дърво и камък. Той е един напълно естествен цвят и топло неутрален. Кафявото може да се свърже с надеждност, твърдост, както и със земното. Може да бъде счетен и за скучен.

По отношение на дизайна, този цвят се използва обикновено като фонов. Също така се използва при текстури дърво, а понякога и в каменните текстури. Той помага за създаването на усещане за топлина и цялост на дизайна. Понякога се използва в най-тъмните му форми като заместител на черно, като фон или в типографията.

Бежов и жълто-кафяв цвят

bejavo

Бежовото донякъде е уникално в цветният спектър, тъй като може да поеме по-хладни или топли тонове в зависимост от цветовете около него. Той има топлината на кафявото и прохладата на бялото, и подобно на кафевия цвят, понякога се възприема като скучен. Той е консервативен цвят и в повечето случаи обикновено е запазен за фон. Този цвят може да символизира благочестие.

Бежовото в дизайна обикновено се използва като бекграунд и при фонове тип текстура хартия. Това отнема от характеристиките на цветовете около него, което означава, че има малък ефект само по себе си, в комбинация с други цветове.

Сметанов/кремав цвят и цвят „слонова кост”

cremavo

Тези цветове са сложни, тъй като включват от топлината на кафявото и много от прохладното бяло. Те като цяло създават усещане за тишина и за история. Цветът „слонова кост” е по-спокоен, свързан с бялото, макар, че е малко по-топъл.

По отношение на дизайна може да предизвика усещане за елегантност и спокойствие в един сайт. Когато се комбинира с землисти цветове като прасковено или кафяво, може да да вземе от „земното качество”.  Може да се използва и за облекчаване на тъмните цветове без рязък контраст от използването на бяло.

Накратко…

Като обобщение на информацията, представена в първа и втора част на статиите за значенията на цветовете в уеб дизайна, можем да обобщим накратко какви чувства могат да предизвика всеки един от основните и вторични цветове.

 • Червено – страст, любов, гняв
 • Оранжево – енергия, щастие, жизнерадост
 • Жълто – щастие, надежда, измама;
 • Зелено – нов старт, изобилие, природа;
 • Синьо – спокойствие, отговорност, тъга;
 • Лилаво – творчество, усещане за величие (кралско), благосъстояние;
 • Черно – мистерия, елегантност, зло;
 • Сиво – лошо настроение, консервативност, формалност;
 • Бяло – чистота, непорочност, добродетел;
 • Кафяво – природа, здравословност, надеждност;
 • Бежово – консервативност, благочестие, скука;
 • Кремаво, цвят „слонова кост” – спокойствие, елегантност, чистота;
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Значението на цветовете – част 2, 3.5 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *